Marktanalyse (2011)

Deze marktanalyse betreft de wholesalemarkten voor ontbundelde toegang en bitstroomtoegang, alsook de onderliggende retailmarkt voor internettoegang en is vervat in een besluit dat gezamenlijk genomen is door het BIPT, de CSA, de Medienrat en de VRM in het samenwerkingsverband van de CRC (Conferentie van Regulatoren voor de elektronische Communicatiesector). Dat besluit vervangt het besluit van 2 september 2009 en het NGN/NGA-addendum van 12 november 2008. 

Wat de markt voor ontbundelde toegang betreft is de verplichting komen te vervallen om een ontbundelde toegang aan te bieden op het niveau van subaansluitnetwerken.  

Op de markt voor bitstroomtoegang echter wordt de verplichting ingevoerd om een multicast- of gelijkwaardige functionaliteit aan te bieden om aan de alternatieve operatoren toe te laten om multiple play-aanbiedingen mét televisie aan te kunnen bieden.  

Ook wordt speciale aandacht besteed aan de netwerkevoluties (migratie naar een nieuwe-generatienetwerk) die de uitvoering van de verplichtingen kunnen beïnvloeden.

Addendum FTTH (2013)

In het besluit van de CRC van 1 juli 2011 met betrekking tot de analyse van de breedbandmarkten was fibre to the home (FttH) niet in de wholesalemarktdefinitie opgenomen. Wél is er aangekondigd dat de uitrol van glasvezelnetwerken op de voet gevolgd zou worden.  

Belgacom heeft intussen aangekondigd heeft dat het van plan is vanaf het tweede halfjaar 2013 nieuwe verkavelingen te voorzien van glasvezel en niet van een lokale lus in koper. 

Het BIPT heeft de noodzaak bestudeerd van een addendum bij de marktanalyse om rekening te houden met de uitrol van glasvezel.