5G standalone (5G SA) en 5G non-standalone (5G NSA) zijn 2 types van netwerkinfrastructuur.

Voor operatoren met een bestaand 4G LTE-netwerk is het eenvoudiger om te starten met 5G non-standalone (5G NSA). Hiervoor gebruiken deze operatoren nieuwe 5G-radioapparatuur die ze evenwel over de bestaande 4G LTE-infrastructuur leggen. Daardoor kunnen operatoren 5G-diensten sneller en goedkoper aanbieden, maar een 5G NSA-netwerk is evenwel onderhevig aan de beperkingen van 4G LTE. Gebruikers genieten een hogere datasnelheid, zij het dat 5G NSA geen toegang geeft tot bepaalde voordelen van 5G die de speciale 5G-kern nodig hebben die voorzien is in 5G standalone (5G SA).

Bij 5G SA legt de operator een volledig nieuw 5G-netwerk aan dat geheel gescheiden is van zijn bestaande 4G-infrastructuur. 5G SA is een echt 5G-netwerk, met 5G-radio's en een 5G-kern, dat de beloofde voordelen van 5G volledig realiseert, In tegenstelling tot 5G NSA ondersteunt 5G SA:

  • hogere snelheden,
  • toepassingen die  een ultralage latentie vereisen (bijv. real time controle van robotapparatuur in een magazijn of fabriek), 
  • toepassingen met een zeer hoge dichtheid (tot 1 miljoen eindapparaten binnen één vierkante kilometer), 
  • een betere beveiliging, 
  • netwerkslicing, een implementatiemodus waarmee verschillende apparaten en klanten speciale netwerkpartities kunnen krijgen met gespecificeerde prestatiegaranties, zoals minimale en maximale doorvoersnelheden.

Voor gewone consumententoepassingen is 5G SA minder noodzakelijk. Dikwijls zal de doorsnee gebruiker dan ook niet merken of het netwerk een 5G SA of een 5G NSA betreft.

Naar boven