Het radioamateurisme is een hobby die te maken heeft met radiocommunicatie en radioamateurs over de hele wereld met elkaar in contact brengt. Een radioamateur die houder is van een bedieningscertificaat van klasse A mag ook zijn eigen materiaal bouwen. Het gaat hier dus om een technische hobby. Het BIPT is belast met de omkadering van het radioamateurisme in België. Radioamateurisme is niet hetzelfde als CB (Citizens Band), waarvoor geen vergunning nodig is.

Radioamateur worden

Je moet bewijzen dat je over een bepaalde kennis en vaardigheden beschikt om radioamateur te worden. De radioamateurexamens worden georganiseerd in de lokalen van het BIPT te Brussel. Er is ten minste één examen per maand.

Het bedieningscertificaat

Het bedieningscertificaat is een beetje zoals een rijbewijs: het certificaat staat je toe om als radioamateur uit te zenden. Het wordt afgegeven door het Instituut, is 5 jaar geldig en bevat een roepnaam. Opgelet: met enkel dit certificaat mag je nog geen station houden. Daarvoor moet je ook een stationsvergunning hebben.

Afhankelijk van de klasse van je bedieningscertificaat moet je ook een frequentieplan volgen.

De stationsvergunning

Als je over jouw eigen materiaal beschikt, moet je behalve jouw bedieningscertificaat ook een stationsvergunning hebben. Als het bedieningscertificaat vergelijkbaar is met een rijbewijs, dan is de stationsvergunning het inschrijvingsbewijs van jouw materiaal.

Raadplegingen en besluiten

Naar boven