Mobiele operatoren faseren hun 3G-netwerk uit om plaats te maken voor de meer geavanceerde 4G-en 5G technologie die een betere en snellere service levert dan de 3G-technologie.  Is jouw GSM recent, dan ondersteunt hij 4G en misschien ook 5G; met wat oudere toestellen zal je nog steeds via het 2G-netwerk kunnen bellen maar surfen zal slechts beperkt mogelijk zijn. In de telefooninstellingen kan je zien welke technologieën jouw toestel ondersteunt.

Vragen over de 3G-uitfasering? Neem contact op met jouw operator.

Sinds jaren wordt vastgesteld dat het dataverbruik op de 3G-netwerken in vrije val is.

Het rapport van het BIPT over de status van de elektronische communicatie- en tv-markt in 2022 concludeerde dat mobiele data het vaakst verzonden wordt via het 4G-netwerk (96,3%). De hoeveelheid mobiele data die gebruik maakt van het 3G-netwerk bedroeg in 2022 nog slechts 2,2%. 

Om ruimte te maken voor het snellere 4G- en 5G-netwerk kondigden Proximus, Orange en Telenet/BASE aan om het 3G-netwerk af te schakelen in 2024-2025. De 4G- en de 5G-netwerken zijn niet enkel performanter dan 3G, ze zijn ook energiezuiniger. De uitschakeling gebeurt gefaseerd en zal starten in:

  • januari 2024 voor het 3G-netwerk van Orange;
  • september 2024 voor het 3G-netwerk van Telenet;
  • eind 2024 voor het 3G-netwerk van Proximus.

De 2G-netwerken van Proximus, Orange en Telenet/Base blijven vooralsnog actief omdat er nog steeds veel apparatuur is die enkel 2G gebruikt.

Recente toestellen ondersteunen 4G (en 5G). Voor de gebruikers van deze toestellen is er geen impact van de 3G-uitfasering. Het dataverkeer dat via het 3G-netwerk verstuurd werd, verloopt na de uitfasering vooral via de 4G- of 5G-netwerken van de operatoren. 

Wie een toestel dat geen 4G of 5G ondersteunt bezit kan nog steeds terugvallen op het 2G-netwerk om te bellen. Surfen daarentegen wordt moeilijker met een dergelijk toestel eens het 3G-netwerk is stopgezet. Het 2G-netwerk ondersteunt wel datadiensten met lage snelheid, maar de gebruiksvriendelijkheid hiervan is dikwijls vrij beperkt. Welke technologieën door jouw GSM ondersteund worden, wordt weergegeven in de instellingen van het toestel.

De mobiele operatoren zullen komende maanden hun klanten informeren over de 3G-uitfasering en hebben daarvoor onder meer specifieke webpagina’s gewijd aan de afschakeling.

 

Naar boven