Hoewel de dekking van de mobiele netwerken zeer goed is in België, is het signaal van mobiele netwerken binnenshuis soms minder sterk en soms zelfs ontoereikend om een smartphone te kunnen gebruiken.
Als je binnenshuis moeilijk mobiel kan bellen, gebruik dan als alternatief “Voice over Wifi” (VoWiFi). Daarmee kan je met je smartphone bellen en sms'en, zonder mobiel signaal via de vaste internetlijn. Indien deze functie niet beschikbaar is inde instellingen van je mobiele telefoon, bekijk dan met je operator of “Voice over Wifi” (VoWiFi) voor jou beschikbaar is. Meer informatie over VoWiFi vind je hier.
In de handel worden ook toestellen aangeboden om een zwak mobiel signaal te verbeteren. Ze worden verkocht onder benamingen als “gsm-signaalversterker”, “mobiele booster”, “gsm-repeater”… Let op: deze mobielsignaalversterkers zijn niet te verwarren met de meer bekende wifiversterkers, soms ook soms ook “wifi repeaters” of wifi boosters” genoemd.
Opgepast bij het gebruik van mobiele repeaters!
Al deze mobielsignaalversterkers gebruiken de frequenties van de mobiele operatoren. Dergelijke toestellen pikken het mobiele signaal van buiten op en “herhalen” dat om een betere dekking binnenshuis te krijgen.
GSM-repeaters mogen niet gebruikt worden zonder de toestemming van de operator.
De mobiele operatoren hebben de exclusieve beschikking over de frequenties die hen worden toegewezen. Enkel zij mogen deze frequenties gebruiken om hun netwerk uit te rollen, dat ze in goede werkende staat moeten houden voor hun klanten. Dat betekent ook dat hun netwerk in geen geval storingen mag veroorzaken voor andere gebruikers. Niet-toegestane repeaters kunnen schadelijke storingen veroorzaken. Het BIPT (dat voortdurend toezicht houdt op het radiospectrum) heeft de middelen om onwettige mobieletelefonie repeaters te lokaliseren en in beslag te nemen.
Als je er een gekocht hebt en zonder overleg met de betrokken operator(en) hebt geactiveerd, handel je illegaal: je moet onmiddellijk de repeater buiten dienst stellen en onbruikbaar maken.
Wifi-versterkers zijn wel toegelaten.
In tegenstelling tot de mobiele repeaters zijn de wifiversterkers wel toegelaten. De wifiversterker pakt het draadloze wifisignaal op en dupliceert het wifinetwerk. Meer informatie over het versterken van je wifisignaal voor beter internet vind je hier.
Om geen illegale apparatuur te installeren, neem contact op met je operator alvorens de aankoop en installatie. Geef je operator een overzicht van de problemen die je ondervindt (exacte geografische locatie, tijdstippen waarop de problemen zich voordoen ...). De operator zal je kunnen melden of je ontvangst wordt verstoord door een tijdelijk probleem of dat hij zijn netwerk eerstdaags zal aanpassen. Desgevallend zal je operator je een of meer oplossingen voorstellen voor de problemen die je ondervindt.
De gebruiker dient er ook steeds op te letten dat apparatuur die niet via de operator wordt aangekocht voldoet aan de wettelijke voorwaarden. Sowieso moet radioapparatuur die op de markt wordt aangeboden, voorzien zijn van de CE-markering en moet er een EU-conformiteitsverklaring zijn bijgevoegd. Een correcte CE-markering ziet er als volgt uit:
- Mogen mobiele repeaters verkocht worden?
Ja, indien de te koop aangeboden toestellen conform de wetgeving zijn (zie hierboven), de handelaar een speciale toestemming heeft, namelijk een “algemene houdersvergunning”, hij deze apparatuur verkoopt aan de mobiele operatoren, aan andere handelaars die net als hijzelf een algemene houdersvergunning bezitten of aan een gebruiker die kan bewijzen dat hij het akkoord heeft van de betrokken operatoren.
- Is het gebruik van mobiele repeaters toegestaan?
GSM-repeaters gebruiken spectrum dat exclusief aan de mobiele operatoren is toegewezen en kunnen enkel met de toelating van de operator die gebruiksrechten heeft van het spectrum geïnstalleerd worden. Als een gsm-repeater in gebruik wordt genomen die de signalen van alle operatoren van mobiele netwerken doorgeeft, moet dus de toestemming van alle betrokken operatoren worden verkregen.
Bovendien moet de gebruikte apparatuur aan de regels voldoen. Bij de repeater moet er een EU-conformiteitsverklaring bijgevoegd zijn, op de verpakking en het toestel moet er een CE-markering aangebracht zijn, op de verpakking moet ook de vermelding " Beperkingen of voorschriften in BE” aangebracht zijn en de gebruiksaanwijzing moet in de drie nationale talen een vermelding bevatten dat het gebruik onderworpen is aan een gebruiksrecht.
De gebruiksaanwijzing moet tevens de frequentiebanden bevatten die door de radioapparatuur worden gebruikt en het maximale zendvermogen.
Contactpunten bij de operatoren | BASE | Orange | Proximus |
---|---|---|---|
Bel je via een niet-BASE-nummer? Bel naar 0800 66 311. | Particuliere klanten: 02 745 95 00 of 5000. | Particuliere klanten: 0800 33 800. | |
Bel je via een BASE-nummer? Bel dan naar 1999. | Professionele klanten: 0800 95 96 2 of 5995. | Professionele klanten: indoor.intake@proximus.com |