Sommige operatoren hebben aanbiedingen met daarin applicaties waarvan het verbruik niet wordt afgetrokken van het datavolume.

Die praktijk, die vaak “zero rating” wordt genoemd, is niet expliciet geregeld door de netneutraliteitsregels.

Een onderdeel van de netneutraliteitsregels stelt in het algemeen dat het internetverkeer op dezelfde manier moet worden behandeld. 

Het was duidelijk dat dit inhield dat het verboden is om applicaties met zero-rating wel nog toe te laten aan de normale snelheid, terwijl het overige verkeer werd geblokkeerd of vertraagd (bv. omdat het datavolume in de bundel opgebruikt was). 

Maar of die regel ook gold voor een verschillende manier van factureren, zonder dat er sprake was van het op ongelijke manier blokkeren of vertragen, was niet duidelijk. 

Het Europees Hof van Jusititie heeft beslist dat dit het geval is. 

Aanbiedingen met zero-rating van bepaalde applicaties zijn dus onwettelijk en moeten aangepast worden.

Als de aanpassing in uw nadeel is, heeft u het recht om het contract gratis op te zeggen. 

Newsletter

Als u e-mailwaarschuwingen wenst te krijgen, geef dan uw e-mailadres en uw interesse(s) op.

Het BIPT verwerkt deze twee of drie persoonlijke gegevens (e-mailadres (eventueel uw naam en voornaam) en interesses) om u deze berichten te bezorgen; indien u zich op een dag uitschrijft, zullen uw gegevens niet langer verwerkt worden en zullen ze worden gewist. Meer weten over de cookies of over de bescherming van uw persoonsgegevens.

U zult uw inschrijving moeten bevestigen. U zult te allen tijde zich kunnen uitschrijven of uw profiel kunnen aanpassen via de link om uit te schrijven of door ons te contacteren via het adres webmaster@bipt.be.

Geef dan uw e-mailadres en uw interesse(s) op:

Naar boven