Sociale korting voor aanvragen gedaan vóór 01/03/2024 (“oud” sociaal tarief)

Het “oude” sociaal tarief is een korting van maximaal 11.50 euro die de operatoren geven op de factuur voor vaste telefonie of vast internet aan begunstigden die hun aanvraag hebben gedaan voor 1 maart 2024.

Begunstigden van het oud sociale tarief  die hun aanvraag vóór 1 maart 2024 deden kunnen dit verder genieten, voor zover zij zich niet in een van de 5 situaties bevinden waarin de huidige korting op het  abonnement stopgezet wordt:

  • verandering van tariefplan;
  • verandering van operator;
  • de operator biedt het tariefplan in kwestie niet langer aan;
  • de begunstigde verhuist, waardoor vast internet niet meer op hetzelfde adres geleverd wordt;
  • de begunstigde voldoet niet langer aan de wettelijke voorwaarden om de huidige korting op de telecomfacturen te behouden.

Deze  voorwaarden worden jaarlijks door het BIPT gecontroleerd. De volledige voorwaarden met betrekking tot het behoud van deze oude sociale korting zijn te vinden in artikel 22 van de bijlage 1 bij de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.

Sociaal internetaanbod voor aanvragen gedaan vanaf 01/03/2024

Vanaf 1 maart  2024 kan een “sociaal internetaanbod ” aangevraagd worden bij een operator voor vast internet. Met het sociaal internetaanbod kan je surfen aan een snelheid van minstens 30 Mbps en krijgt men een downloadvolume van 150 GB. Het kost 19 euro per maand voor vast internet  en tot maximaal 40 euro per maand voor ‘bundels’.
De toekenningsvoorwaarden  zijn opgenomen in artikel 22/2 van de bijlage 1 bij de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie.

OPGELET:

  • vooraleer van abonnement te veranderen, kijk na of het sociaal internetaanbod beantwoordt aan de noden van uw huishouden. Wie kiest voor het sociaal internetaanbod kan daarna niet meer de “oude” sociale korting verkrijgen. Vanaf 01/03/2024 kan het oud sociaal tarief niet meer aangevraagd worden;
  • beide regimes kunnen niet gecombineerd worden. Er kan voor het gehele huishouden maar één begunstigde van de sociale korting of het sociaal internetaanbod zijn.

Aanspreekpunt

Het sociaal internetaanbod moet je aanvragen bij jouw operator van vast internet.

Voor vragen over het sociaal internetaanbod richt je je tot de FOD Economie op het nummer 0800 120 33 of via mail aan info.eco@economie.fgov.be.

Voor vragen over het behoud van de bestaande sociale kortingen (het oud sociaal tarief) kan je bij onze medewerkers terecht van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur op het nummer 02 226 89 41 of via mail aan stts@bipt.be.

Naar boven